5 Eylül 2017 Salı

İhsan Topçu

Hani "Bir yaşıma daha girdim" diye bir söz vardır ya. Galiba İnternet dünyasının yeni iletişim çağında, her an yepyeni yaşlara giriyoruz.






Uzunca bir süredir İhsan Topçu için bir yüz öyküsü yazmak istiyordum. Nereden başlasam diye bakınırken, bir şiiri çıktı karşıma. Şiir gözünü, görmeyi, bakmayı, yaşamı ve tarihi ikiliklerde buluşturan bir şiir. İletişim kanallarından yararlanarak son yıllarda hızla yaygınlaştırılmış olan karmaşa, öfke ve nefret ortamında; böyle duru bir güzellikle ve ustaca hazırlanıp sürdürülen sessiz ve yalnız bir şiir yayınıyla karşılaşmak beni hem şaşırttı, hem de mutlu etti. İhsan Topçu'nun adından, İlhan Berk'in "Ne zaman seni düşünsem, Bir ceylan su içmeye iner, Çayırları büyürken görürüm" diyen bir şiirine ve aşağıdaki ilkelerle yayın yapan Semiramis Kanbak'ın sitesine (1) de ulaşmıştım.

"Kültür ve sanata amatörce hizmet etmeyi amaçlayan bu sitede :

     a) Toplumumuzun genel ahlak anlayışını, din duygularını, aile kurumunun temel
         dayanaklarını sarsan,
     b) Bireyler, topluluklar ve uluslar arasında nefret ve düşmanlığı körükleyen,
     c) Kişileri ırkı, cinsiyeti, sosyal düzeyi veya ilişkisi, fiziki kusurları veya yaşı
        nedeniyle aşağılayan,
     d) Şiddet ve zorbalığı özendiren veya kışkırtan,
     e) Çocukları cinsel konularda olumsuz yönde etkileyen,
     f) Kişileri veya kuruluşları eleştiri sınırlarının ötesinde küçük düşüren veya iftira
        niteliği taşıyan yayınlara yer verilmez." (2)

Nitelikli ve özenli, ayrıştırmayıp birleştiren, insanın ve insanlığın önünde yeni yollar açabilecek bilgi ve güzelliği
buluşturmaya çalışan İnternet sitelerinin çok değerli olduğuna inanıyorum. İhsan Topçu'nun şiiri de ikiliklerden birliğe, nefret ve karmaşadan sevgi ve uyuma giden yola düşen ışıklardan biri olmuş:

ŞİİR ÜSTÜNE İKİLİKLER
 

1.

Şiir gözüm Dağlarca’dır rahatlıkla derim de
nasıl haykırabilirim şiir körüm devlet diye?


2.

Yaşamlarını damıtarak şiir biriktiren genç ozanlara
nasıl anlatabilirim anı da biriktirmeleri gerektiğini?


3.

Kaç şiir okuduysanız sayısının
nasıl gösterebilirim yüzünüze vurduğunu?


4.

Şiirin o uzun yolculuğunda ah
nasıl buluşabilirim her sözcüğün belleğiyle?


5.

Biçim mağarasındaki içi boş sözlü ozanlara
nasıl anımsatabilirim edebiyat tarihinin silgisini?

İhsan Topçu
( 1948  -         )

Yaşam Avuçlarımızda Sonsuzveren Gül (3)

İlk kez karşılaştığım bu şiiri görünce, ozanını uzun süredir tanıdığım duygusuna kapıldım.

....


Bilginin anlamı değişti. Artık sözlüklere, ansiklopedilere bakmak gerekmiyor, "Kim kimdir?" yayınları eskisi kadar değerli değil. Soruların yanıtları İnternet üzerinden ilk kaynağından bile alınabiliyor. İhsan Topçu'yla ilgili 4 Eylül 2017'de eriştiğim bazı bilgiler şöyle:

YAYIMLANAN YAPITLARI: Üçüncü Mevki Duygular (1969), Yarınsız Sayfaları Yırtıyorum (1975), Arayış Yol Arıyor (1990),  Gökyüzünü Yitiren Kuş (1994), O Yitik Kıpırtı (1996), Yaşam Avuçlarımızda Sonsuzveren Gül (2003), Kocaeli Günümüz Şiiri Antolojisi (2005), Hiçliğin Diliyle (2008).

ÖDÜLLERİ: 1. İsveç’te 1992 yılında uluslararası boyutta düzenlenen bir yarışmada, Gökyüzünü Yitiren Kuş adlı şiir dosyasıyla “Hümanist Enternasyonal Şiir Onursal Ödülü”nü, 2. 2004 yılında Yaşam Avuçlarımızda Sonsuzveren Gül kitabıyla “Ş. Avni Ölez Şiir Emeği Ödülü”nü, 3. Sesi Kendine Arkadaş adlı şiir dosyasıyla "2012 M. Sunullah Arısoy Şiir Ödülü"nü,     4. Kalbinden Kanıyor Zaman adlı şiir dosyasıyla "2013 Oğuz Tansel Şiir Ödülü"nü aldı.

Özgeçmişinde yaşamından ve eğitiminden kesitler, çalışmaları görülebiliyor:

"30 Ağustos 1948 tarihinde Sürmene’nin Kuşluca köyünde doğdu. İlk ve ortaokulu Trabzon’da, liseyi 1965 yılında Kilis’te bitirdi. Aynı yıl girdiği İÜ Hukuk Fakültesinden 1967 yılında kendi isteğiyle ayrıldı. 1967 yılında girdiği İÜ Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünü 1971 yılında bitirdi. 13 Ocak 1972 tarihinde Diyarbakır Ziya Gökalp Lisesi edebiyat öğretmenliğine atandı."

"Değişik liselerde ve Kocaeli Eğitim Enstitüsünde edebiyat öğretmenliği, kısa aralıklarla da yöneticilik yaptı. 7 Mart 1994 tarihinde Kocaeli Üniversitesinde Türk dili okutmanı olarak göreve başladı. 19 Ekim 1994 tarihinde Türk Dili Bölüm Başkanlığına atandı. 30 Mart 1995 tarihinde Kocaeli Üniversitesi Şiir Etkinlikleri Birimini, o zamanki adıyla Şiir Okulunu kurdu. 22 Ağustos 1996 tarihinde Şiir Okulu Müdürlüğüne atandı. Şiir Kitaplığı düşüncesini Aralık 1996’da Kocaeli Üniversitesi Şiir Etkinlikleri Biriminde hayata geçirdi. Türk Dili Bölüm Başkanlığı ve Şiir Okulu Müdürlüğü görevlerini 22 Aralık 1998 tarihine kadar sürdürdü."

"17 Ocak 2006 tarihinde, meslekte 35. yılında emekli oldu. Kocaeli Üniversitesinde Türk dili dersleri vermeyi sürdürüyor."

"UNESCO “Dünya Şiir Günü” kutlama kararını vermeden iki yıl önce, Kocaeli Üniversitesinde Şiir Bayramlarını başlattı ve emekli olana dek, 10 yıl kesintisiz sürdürdü."

"İlk şiiri 1964 yılında Kilis Hududeli gazetesinde yayımlandı."

"Kocaeli Günümüz Şiiri Antolojisi’ni hazırladı. (2005)"

"35. sanat yılı, Saraybahçe Belediyesi ve 40. sanat yılı, Kocaeli Üniversitesi tarafından İzmit’te; 45. sanat yılı, Forum Edebiyat dergisi tarafından Kadıköy Barış Manço Kültür merkezinde kutlandı."

"Şiir ve düzyazıları Cumhuriyet Kitap, Kıyı, Papirüs, Eski, Berfin Bahar, Düşlem, Güney, Ilgaz, Ozanca, Hakimiyet Sanat, Güzel yazılar, Çağdaş Türk Dili, İnsancıl, Karşı, Türk Dili Dergisi, Poetikus, Şiir Ülkesi, Yaşasın Edebiyat, Pencere, Damar, Agora, Afrodisyas Sanat, Akköy, Etken, Karşın, Şehir, Eliz, Yeniyazı, Temren, Üvercinka, Yaşam Sanat ve daha birçok dergide yayımlandı."

"Kocaeli Üniversitesi Şiir Etkinlikleri Biriminin yayın organı olan Gökyüzü adlı şiir dergisinin, çıkış yılı olan 1996’dan 2005 yılına dek, yayın yönetmenliğini yaptı."

"Basılı yerel gazetelerimizden Özgür Kocaeli’nde (www.ozgurkocaeli.com.tr) “Perşembe Yazıları” başlığı altında 2006-2011 yılları arasında yazdı."

"2012 yılında Kocaeli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde, Yard. Doç. Dr. Hasan Kolcu danışmanlığında, Handan Karamert tarafından kendisiyle ilgili bitirme tezi verildi. Tezin adı: Edebiyatımızda İhsan Topçu Şiirleriyle İlgili Değerlendirme Yazıları." (4)








Sanatlog'da da Serkan Engin'in İhsan Topçu hakkında bir yazısı yer almış:

"Hâlâ – sanırım ilk aşkı olan ve kendisine kavuşamadığı- Gülten’e şiirler yazacak kadar da naif bir şairdir. Zaten ne zaman biri Gülten dese aklıma İhsan Topçu gelir ya da biri Feride dese Yılmaz Odabaşı ve biri Aysel dese Attila İlhan."

"Bugün Uluslararası Pen’in de kabul edip her yıl dünyanın dört bir yanında kutladığı 'Dünya Şiir Günü'nün fikir babası İhsan Topçu’dur ve Pen’den yıllar önce Kocaeli Üniversitesi’nde bu kutlamaları başlatmıştır. Pen’in Türkiye temsilcileri olan Tarık Günersel ve Gülümser Cengiz’in, İhsan Topçu’dan feyz aldıkları bu kutlama geleneğini, Uluslararası Pen Genel Merkezi’ne önermelerinden sonra da 'Dünya Şiir Günü' kutlaması enternasyonel bir boyuta ulaşmıştır."

"Sürmene’nin Kuşluca Köyü’nden kanatlanıp Şiir’in kalbine konan bir 'sonsuz kanatlı kuştur' İhsan Topçu." (5)

İhsan Topçu'nun ilk şiiri 1964 yılında Kilis Hududeli gazetesinde yayımlanmış. Benim ilk öykümü yazdığım yılda. (6)

....


İhsan Topçu 28 Mayıs 2013'te edebiyatçılara seslenmiş:

"Değerli edebiyatçı, özellikle genç arkadaşım ! Ülkemizin edebiyat ortamında olagelen taraf tutmalar seni hiç üzmesin; tam tersine o kadar kamçılasın ki o göklere çıkarılanlar değil, senin adın yazılsın edebiyat tarihine. Bunun sırrı nerede saklı biliyor musun ? Sen ona buna aldırma, çalış ve en güzel ürünlerini yarat." (7 )

....

Sanat Dünyası'nda (8) İhsan Topçu'yla ilgili bazı paylaşımlar yer almış.



Mehmet Arat, İhsan Topçu'nun fotoğrafını paylaştı.
24 Eylül 2012, İhsan Topçu, 22 Eylül 2012

İLK AŞKLARDA KALDI MASUMLUĞUMUZ / İhsan Topçu

Küçük yaşta ne duygular tatmışım umulmadık
Çok erken tanışmışım karasevdayla
Trabzon Trabzon olalı ilk kez
Naciye kokardı boydan boya

Boyuma bosuma bakmadan Uzun Sokak’ta
Parke yolları pembe düşlere boyardım
Görebilmek için nar dudaklı sevgiliyi
Şöyle bir kenardan
Martılar kadar masum ve utangaçtım

Gözler kulaklar Boztepe’de
Eller sofradayken oruçlu
Vah olsun iftara pide yetiştiremediğim günlere
Kolay değil
Naciye’nin okuldan çıkışı
Rastlıyor o saatlere

Mahallesine gidip tatil günleri
Az mı beklerdim pencereye çıkışını
Göz göze gelirdik bazen
Kendimce bir anlam çıkarırdım
Boşa çekmişim kürekleri Ortahisar’dan Arafilboy’a
Sözlüymüş meğer dayısının oğluyla

Odamın duvarları / hey odamın duvarları
Nasıl da üzerime gelirdiniz
Kendimi zor atardım dışarı
Ganita’da sahili döverken Karadeniz
Başka dünyalara uçardı yüreğimin sıkıntıları

Kumral saçlı uzun boylu bir subay kızı
Liseli ilk aşkımdı Ankaralı Semra
Şimdi aradan çok sular geçti
Atapark’ta kalpler çizip adını kazıdığımı
Söylesem kızmazsın ya

Ders çalışırken geceleri
Kitap sayfalarına sığmazdın
Hüzünlü güzellikler yaşatırdın okul yollarında
Vallahi kimse bilmezdi benden başka

Zil çalar çıkardık
Sen sınıfta kalırdın
Teneffüsler ne kadar da kısa gelirdi
Zilden önce çalardı Hayri Bey düdüğünü
Göz göze gelirdik ara sıra
Sen Trabzon Lisesi gibi onurluydun
Çillerin ne kadar da güzeldi
Gözlerin bir çift manolya

Kalemim sende kalmıştı bir keresinde
İsteyememiştim cesaret edip de
Sen de söylemedin
Niçin geri vermemiştin ki
Aklıma gelince merak ederim ya
Yoksa bir şey mi vardı aramızda


Mehmet Arat, İhsan Topçu'nun gönderisini paylaştı.
22 Nisan 2013, İhsan Topçu, 19 Nisan 2013

OĞUZ TANSEL 2013 ŞİİR ÖDÜLÜ İHSAN TOPÇU’NUN

Oğuz Tansel’i anılarda yaşatmak, kişiliğini, düşüncelerini ve yapıtlarını gelecek kuşaklara aktarmak, genç kuşakların dil duyarlılığını artırmak, yazınsal becerilerini değerlendirmek amacıyla verilen Oğuz Tansel Yazın Ödülü bu yıl şiir alanında bir dosyaya verilmiştir. Ödülü Şair İhsan Topçu “Kalbinden Kanıyor Zaman” adlı dosyası ile kazanmıştır. Eray Canberk, Refik Durbaş, Prof. Dr. Cevat Geray, İlhan Gülek ve Metin Turan’dan oluşan seçici kurul, Topçu’nun eserini oy çokluğu ile ödüle değer bulmuştur. Bu öneride sayın Topçu'nun bunca zamandır şiire verdiği emek, değerli şairimiz Oğuz Tansel'in izini sürerek halk şiirinden de yararlanması etkili olmuştur. Oğuz Tansel Şiir Ödülü Töreni 30 Mayıs 2013 Perşembe günü saat 18.00’de, Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezinde (Kennedy Cad. No:4) yapılacaktır. Mehmet Çevik’in sunacağı törende Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, Prof. Dr. Cevat Geray, Prof. Dr. İlhan Tomanbay, Prof. Dr. Aysıt Tansel ve Metin Turan birer konuşma yapacak ve Oğuz Tansel’den şiirler okunacak. Tören, Şef Cihan Can’ın yöneteceği Sevda Cenap And Müzik Vakfı Kadınlar Korosu’nun konseri ile devam edecek ve ağırlama ile son bulacak. Oğuz Tansel Şiir Ödülü Töreni, Çankaya Belediyesi, Folklar/Edebiyat Dergisi, Troya Folklor Araştırmaları Derneği ve Ankara Aydınlığı Girişimi tarafından düzenlenmektedir. Katılım serbesttir.

Prof. Dr. Aysıt TANSEL




Mehmet Arat, İhsan Topçu'nun gönderisini paylaştı.
15 Temmuz 2013, İhsan Topçu, 13 Temmuz 2013

GÜNÜMÜZ ŞİİRİNE ELEŞTİREL BAKIŞ / İhsan Topçu

Günümüz şiiri için, kaba hatlarıyla, farklı iki özellikten söz edebiliriz: birincisi, 1980 sonrası şiirin izlerini hâlâ taşıyor olması; ikincisiyse, yaşamı, dış dünyayı şiire dahil etmesi. Bu iki anlayış, birbirinden ayrı yataklarda akıyor ve bu durum, şiirimizde dönüşümün gerçekleşeceği günlerin yakın olduğunu gösteriyor.



Mehmet Arat, İhsan Topçu'nun fotoğrafını paylaştı.
18 Nisan 2014, İhsan Topçu, 17 Nisan 2014

Bana "Uzaklarda bir ateş yanıyordu. Herkes biliyordu ki günün birinde sönecekti. Yine de o kaçınılmaz sona dek onun içlerini ısıtmasını, çiçeklerin güzelliğini yumuşak bir ışıkla boyamasını istiyorlar, bu küçük sevinçlerde büyük mutluluklar buluyorlardı." yazdıracak fotoğraflardan biri olabilirdi. Sanat Dünyası 2012, Uzaklardaki Ateş

 ....














....

Mehmet Arat, İhsan Topçu'nun gönderisini paylaştı.
15 Şubat 2017, İhsan Topçu, 14 Şubat 2017
Hüzün verdi toprağa düşen kuş. Şiirin bir dizesi daha yok mu? Hiç değilse küçücük bir ışık çiçeği belirse yanında. İhsan Topçu eğilip koklasa.

....


Işık hızında iletişim olmasa, İhsan Topçu ve Mehmet Arat Sanat Dünyası'nda buluşabilir miydi? Beş yıllık arkadaşlıklarını kutlayabilirler miydi? (9)


1. Semiramis Kanbak, Şiir Parkı, http://www.siirparki.com
2. Semiramis Kanbak, Şiir Parkı, http://www.siirparki.com/ilkeler.html
3. İhsan Topçu, Şiir Üstüne İkilikler, http://www.siirparki.com/ihsantopcu5.html
4. İhsan Topçu, www.facebook.com/ihsantopcu1948
5. Serkan Engin, Şiirin Çocuk Kalpli Şövalyesi, http://www.sanatlog.com/sanat/siirin-cocuk-kalpli-sovalyesi/
6. Mehmet Arat, Eski Öyküler ve Elli Yıllık Bir Öykü: Devrilen Tren, http://eskioykuler.blogspot.com.tr/2014/09/eski-oykuler-ve-elli-yllk-bir-oyku.html
7. İhsan Topçu, http://www.turkiyeedebiyati.com/?Syf=26&Syz=249810, 28 Mayıs 2013
8. Sanat Dünyası Tarihi ve Yeni Bir Dönem, http://gruplaringrubu.blogspot.com.tr/2017/08/sanat-dunyas-tarihi-ve-yeni-bir-donem.html
9. Mehmet Arat, Yüz Öykülerinden Kesitler, Yitirilen Anıların Aynaları, http://mehmetarat2000.blogspot.com.tr/2017/06/yuz-oykulerinden-kesitler-yitirilen.html


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder